Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2024 teemana on kielitaito. Vuositeema ”Sana sanasta tulevi” ohjaa Liiton ja jäsenyhdistysten toimintaa ja sen tarkoituksena on innostaa kalevalaisia naisia pohtimaan kielitaitoa ja kielen käyttöä. Mitä kieliä käytämme ja mitä kieliä kuulemme arjessamme? Teema kutsuu vuorovaikutukseen ja antaa äänen myös vaiennetuille. Keskustellen, kuunnellen ja kohteliaasti kommentoiden sanat lisäävät kasvuaan ja tuottavat uutta hyvää. Oppiminen, kohtaaminen ja ymmärryksen löytyminen tapahtuvat kaikki vuorovaikutuksessa kieltä käyttäen.

Kielitaito ja sanomisen tahto näkyvät puhutun ja kirjoitetun kielen lisäksi kaikessa kulttuurissa, taiteesta arjen käsitöihin. Teema kannustaa kiinnittämään huomiota kielen käytön tapoihin, suulliseen perinteeseen ja sen siirtymiseen. Ennen kalevalaiset runot rytmittivät töitä ja edelleen kokoonnumme käsitöiden pariin keskustelemaan. Siirtyykö suullinen perinne vieläkin luontaisimmin erilaisissa askareissa?

Tulevia tapahtumia vuonna 2024

Kalevalanpäivän juhlaa vietetään sunnuntaina 3.3.2024 Posellissa. Ohjelmassa on mm. lasten kantele- ja kansantanssiryhmien esityksiä. Juhlapuhujina eläkkeellä oleva, entinen Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä ja Kalevalaisten Naisten liiton puheenjohtaja Aila Nieminen. Väliajan jälkeen kuullaan Lauluja Kalevalan mailta, joita esittää oopperalaulaja, baritoni Juha Kotilainen, jota säestää Juhana Kotilainen, piano.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu (vapaaehtoinen kahvimaksu) ja arvontaa.

Rauman Kalevalaisten naisten sääntömääräinen vuosikokous pidetään myös sunnuntaina 3.3. 2024 heti Kalevalanpäivän juhlan päätyttyä, noin klo 16.30 alkaen. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat eli toimintakertomus, tilinpäätös, toimintasuunnitelma ja talousarvio. Yhdistykselle pitää valita myös uusi puheenjohtaja, sillä Kirsi-Marja Siltavuori-Illmerin kaksi kautta puheenjohtajana tulee täyteen. Hallituksesta on ehdottomassa erovuorossa myös Kaija-Leena Kuusela eli hänen tilalleen tarvitaan hallitukseen uusi henkilö. Riitta Lehto-Toivanen on myös erovuorossa, mutta hänet voidaan valita vielä vuodeksi. Muut hallituksen jäsenet eli Maija Lampinen, Päivi Kovanen ja Terhi Vettenranta jatkavat vielä.

Tervetuloa kokoukseen päättämään yhdistyksen asioista.

Meni jo….

Vuoden 2024 ensimmäistä jäseniltaa vietetään tutustumalla Rauman SPR:n toimintaan. Voit tutustua SPR:n kirpputoriin ja klo 17 alkaen kokoonnumme Pikku Jumbo -kokoustilassa. Tervetuloa!

*******************************************************************

Kalevalaisten Naisten liiton vuoden 2023 teemana oli KYLVÄ KANSSANI HUOMISEN JYVIÄ

Tiistaina 28.11. vietettiin jouluista jäseniltaa Marelassa. Tarjolla oli glögiä ja makoisaa puuroa. Meillä oli myös mahdollisuus tutustua Marelan näyttelyihin illan aikana.

Marraskuun alkuun suunniteltu askarteluilta peruttiin osallistujien puutteessa.

Vietämme yhteistä askarteluiltaa Rauman askarteluohjauksessa ke 1.11.2023 klo 17.30-20.30. Illan aikana askarrellaan lasihimmeli tai lasitähti (kootaan ohuista lasiputkiloista). Tarvikepakkaus, ohjaus ja kahvimaksu 16€ maksetaan paikan päällä.

Ilmoittautumiset tekstiviestinä p. 050 5367677 viimeistään 25.10. Lähde askartelemaan ja ota vaikka ystäväsikin mukaan.

Retki Vasaraisten muinaisjäännösalueelle, Kylmänkorven kallioille, keskiviikkona 13.9.2023.

Leena Koivisto esittelee aluetta. Kokoontuminen Vasaraisten koulun pihaan, josta jatketaan kimppakyydeillä Kylmäkorvelle, koska siellä on kovin rajallinen parkkialue.

Valitettavasti retki Muinaan jouduttiin perumaan.

Kansallispukutuuletus oli Pitsiviikolla keskiviikkona 26.7. Kokoonnuttiin kaupungintalon sisäpihalle ja kulkue lähti klo 15. Kuljettiin läpi Vanhan Rauman kohti Marelan pihaa, jossa piknik ja pukujen esittelyä vapaamuotoisesti. Osallistujat pukeutuivat kansallispukuun tai vapaammin kansallispukujen osiin ja mukana oli kolmisenkymmentä tuulettajaa.

Tuulettajia Marelan pihalla Pitsiviikolla 2023

Pitsin tunnistajat Pirjo Vänni ja Nina Schwarz tunnistivat yleisön paikalle tuomia pitsejä Marelan ruokasalissa klo 15 – 17. Vapaa pääsy tunnistamiseen, muuten museon pääsymaksu.

Keväällä Kalevalaiset Naiset tekivät retken Euraan. Eurassa tutustuttiin oppaan johdolla Nauravaan lohikäärmeeseen sekä Kauttuan Ruukinpuistossa mm. Terassitaloon. Retken päätteeksi käytiin vielä Pirjo Hamm-Hakamäen kemikaliossa.

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin ke 29.3. klo 18. Tules-talolla. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer. Uudeksi hallituksen sihteeriksi valittiin Tanja Hakulinen ja toinen uusi hallituksen jäsen on Maija Lampinen. Varapuheenjohtajana jatkaa Kaija-Leena Kuusela ja muina hallituksen jäseniä Päivi Kovanen, Riitta Lehto-Toivanen ja Terhi Vettenranta. Hallituksen ulkopuolisena rahastonhoitajana jatkaa Pia Ala-Äijälä.

Sunnuntaina 26.2.2023 vietettiin Kalevalanpäivää Posellissa klo 14 alkavassa tilaisuudessa, jossa esiintyi kansantanssiryhmä Frilla ja sanamaija Heli Laaksonen, joka kertoi Mitä yhteist on kiälel ja luannol.

Meni jo….

30.11. vietämme yhdistyksen vuoden viimeistä jäseniltaa puurojuhlan merkeissä Marelassa. Mukana oli pitkästä aikaa melkein parikymmentä jäsentä.

Torstaina 20.10. vierailtiin Teuvo Salmisen Julkkis-Galleriassa pienellä porukalla.

Kalevalaisten Naisten liiton vuosikokous pidettiin Joensuussa 24.-25.9.2022. Yhdistyksen virallisena edustajana kokouksessa olivat Pia Ala-Äijälä ja Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer.
Pia oli myös ehdolla liiton hallitukseen ja hänet myös valittiin.

Kansallispukutuuletus järjestettiin perinteisesti Pitsiviikolla. Tuuletuksen ajankohta oli keskiviikko 27.7.2022.
Kokoontuminen perinteisesti kaupungintalon sisäpihalle jo klo 15, josta kävellään Vanhan Rauman ja kauppatorin läpi Marelan pihalle, jossa myös puvut esitellään lyhyesti. Marelan pihassa muutakin Pitsiviikon ohjelmaa.

Tuulettajia Marelan pihalla kesällä 2018a
Kansallispukutuulettajia Marelan pihalla kesällä 2018

Yhdistyksen KEVÄTRETKI EURAJOELLE tehdään lauantaina 28.5.2022.

Lähtö on 11.30 Kalatorilta (kimppakyydeillä).

klo 12   Tutustumiskohteina on ensin Eurajoen kotiseutumuseo, koulumuseo ja maatalousmuseo (Munakarin veljesten huone).
klo 13    Irjanteen kirkko. Museokohteisiin on vapaa pääsy, sillä kyseisenä päivänä on sesongin avaus.
klo 13.20 lähtö Eurajoen opistolle, jossa opastus Apteekkimuseoon.

Nautimme myös lounasta Eurajoen opistolla omakustanteisesti. Lounaalla on tarjolla kolme erilaista salattia, lämmin ruoka ja kahvi ja pipari. Lounaan hinta 8,50. Kaikki tarjottavat ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Ilmoita muista ruokarajoitteista ilmoittautuessasi.

Ilmoittautumiset viimeistään ke 25.5. Pialle joko p. 044 3447344 tai pia(a)ala-aijala.fi (korvaa (a) @-merkillä.) Ilmoita samalla tarvitsetko kyydin ja jos on jotain ruokarajoitteita.

                          Tervetuloa kaikki mukaan!!

Vuosikokouksessa päätettiin yhdistyksen jäsenmaksuksi edelleen 25€. Jäsenmaksulasku on lähetetty jäsenille jäsenkirjeessä sähköpostitse ja niille, joilla ei ole sähköpostia, lähetetään kirjepostia.

******************************************************************

Rauman Kalevalaiset Naiset ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 29.3.2022 klo 18 alkaen Tulestalolla, Aittakarinkatu 14. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat eli vahvistettiin tilinpäätös, toimintakertomus, toimintasuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi valittiin yhdistyksen hallitus. Puheenjohtajana jatkaa Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer ja sihteeri-taloudenhoitajana Pia Ala-Äijälä. Muina hallituksen jäseninä jatkavat Kaija-Leena Kuusela, Riitta Lehto-Toivanen, Terhi Vettenranta, Päivi Kovanen ja Leena Peltoniemi.

27.2.2022 vietettiin Kalevalanpäivän juhlaa Posellissa.

Helmikuussa 2022 oli kirjaston vitriineissä nähtävillä Kalevala Korun puuesineitä Tauno ja Raili Hurrin kokoelmasta.

VUODEN 2021 TAPAHTUMIA

Vuoden teemana oli Metsänhenki – veden voima
Liiton vuoden teema 2021 pysyttelee luonnossa ja sukeltaa metsän ohella vesistöihin.
Teemasta voit lukea lisää täältä https://www.kalevalaistennaistenliitto.fi/metsan-henki-veden-voima/

MARRASKUU

Pikkujoulua vietämme yhdessä tiistaina 30.11. klo 18 alkaen ravintola Tornissa. Illan ruokailun hinta 30,- jonka jokainen maksaa itse. Luvassa myös yllätysohjelmaa. Mukaan n. 5€:n arvoinen pikkupaketti, sillä myös joulupukki on luvannut vierailla tilaisuudessa!

Ilmoittautuminen sihteerille viimeistään TIISTAINA 23.11. puh. 044 344 7344 tai pia(a)ala-aijala.fi

MARRASKUU

Torstaina 4.11. klo 17 kokoonnumme pitkästä aikaa Koti-Vakkaan Ailan ja Leenan vieraiksi. Ota mukaan vaikka ystäväsikin ja tule viihtymään seurassamme. Muistetaan kuitenkin maskit ja käsidesit vielä.

HEINÄKUU
Kansallispukutuuletus järjestetään Pitsiviikolla keskiviikkona 21.7.2021. Kokoontuminen kaupungintalon sisäpihalle, josta klo 17 lähtö kulkueena läpi Vanhan Rauman taidemuseon pihalle. Taidemuseon pihalla ohjelmaa, josta tarkempaa tietoa myöhemmin. Lähde mukaan tuulettamaan kansallispukuasi tai jos et omista pukua, voit silti liittyä mukaan!

Tuulettajia kesällä 2018

HUHTIKUU
Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 20.4.2021. Kokouksessa oli paikalla kolme jäsentä ja etäyhteyden kautta vielä yksi jäsen. Kokous todettiin kuitenkin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi, vaikka taisi olla yhdistyksen historian vähäisimmällä jäsenmäärällä pidetty kokous.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa vielä Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer ja samoin kaikki muut hallituksen jäsenet pysyivät ennallaan, eli hallituksessa jatkavat Kaija-Leena Kuusela, Päivi Kovanen, Riitta Lehto-Toivanen, Leena Peltoniemi, Terhi Vettenranta sekä sihteeri-rahastonhoitajana Pia Ala-Äijälä.

VUODEN 2020 TAPAHTUMIA

RAVATTULAN MUINAISPUVUN TARINAA JA RAUMAN SEUDUN NAISEN KANSALLISPUKUPROJEKTI – missä mennään ja mistä on kysymys.

Järjestimme torstaina 19.11.2020 klo 18 alkaen Posellissa luentoillan, jossa Helena Honka-Hallila kertoi Kaarinan Ravattulan Ristimäen hautalöydöistä, joiden perusteella on tekeillä uusi muinaispuku. Kuultiin myös, oman projektin eli Rauman seudun naisen kansallispukutarkistuksen vaiheista Pia Ala-Äijälän kertomana.

Väliajalla oli kahvitarjoilu ja arvontaa.

HEINÄKUU 2020

Heinäkuussa ei vietetä varsinaista Pitsiviikkoa, mutta jotain silti tapahtui:

Ma 20.7. klo 15, pidettiin maaliskuussa pitämättä jäänyt yhdistyksen SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS Posellissa, Nortamonkatu 12.

                              ***********************

Jo vuodesta 2012 alkaen olemme järjestäneet kansallispukutuuletuksia ja tänä vuonnakin lähdettiin yhteiselle Kansallispukutuuletuspiknikille maanantaina 20.7. klo 17. Kokoonnuttiin Posellin edessä, Nortamonkatu 12, josta lähdettiin kulkueena läpi Vanhan Rauman, poiketen torille ja jatkaen sieltä matkaa Helsingintorille Nyplääjäpatsaalle.

Pitsiä ja kansallispukuja -näyttely yhteistyössä Pitsikeskus Emelian kanssa Posellissa 18.-25.7.2020 Posellissa. Näyttelyssä oli esillä Emelian pitsejä, Rauman seudun naisen kansallispukuun liittyen tykkimyssyjen esikuvia sekä uusia tykkimyssyn pitsejä, joista yleisö voi äänestää suosikkinsa. Kalevalaiset Naiset toivat esille myös kansallispukuja kaappien kätköistä.

KESÄKUU

Kesäkuussa vietettiin lomaa.

TOUKOKUU Retki peruttiin koronapandemian takia.

Toukokuussa, tiistaina 26.5. illalla tehdään ympäristöretki Sammallahdenmäelle vuoden teeman Metsän henki – luontosuhde ennen ja nyt merkeissä. Matkalla mahdollisuus poiketa myös Kivikylän tehtaanmyymälässä sekä Pyörnillä.

HUHTIKUU Retki peruttiin koronapandemian takia.

Huhtikuussa, la 25.4. teemme retken Poriin. Lähdemme Raumalta yhteiskyydeillä klo 10 ja menemme ensin tutustumaan Satakunnan museon näyttelyihin. Nautimme yhteisen lounaan jossain sopivassa lounaspaikassa museon lähellä ja lounaan jälkeen menemme Johannes teologin ortodoksiseen kirkkoon.

MAALISKUU

Maaliskuun vuosikokouksen jouduimme myös perumaan, ja se tullaan pitämään heti kun mahdollista. Ilmoitamme jäsenillemme uuden ajankohdan myöhemmin.

Rauman Kalevalaiset Naiset ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään tiistaina 31.3.2020 klo 17.30 alkaen Marelassa. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat. Tervetuloa kokoukseen!
Kaipaamme kovasti joukkoomme uusia aktiivisia jäseniä.

Tilaisuus Posellissa peruttiin vallitsevan koronavirus-tilanteen takia.

Torstaina 19.3. klo 18 alkaen järjestämme Posellissa illan, jonka aiheena ovat muinais- ja kansallispuvut. Katja Joutsen tulee kertomaan Euran muinaispukuun liittyvästä projektistaan ja Helena Honka-Hallila kertoo Kaarinan Ravattulan Ristimäen hautalöydöistä, joiden perusteella on tekeillä uusi muinaispuku. Kuullaan myös, omasta Rauman seudun naisen kansallispukutarkistuksen vaiheista ja saamme ohjeita ja vinkkejä kansallispuvun käyttöön.

La 29.2. klo 15.00 vietettiin Kalevalan päivää sekä yhdistyksen 35-vuotisjuhlaa Posellissa.

Juhlaan kaupungin tervehdyksen toi Matias Marttinen ja juhlapuheen piti Juli Aerila. Seurasaarisäätiön toiminnanjohtaja Aila Nieminen kertoi muinaispuvuista. Muusta ohjelmasta vastasivat Fikuleerin tanssijat, Leena Uponen, Ossi Paavola sekä Veteraanikuoro Isku. Juhla järjestettiin yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa.

Ke 29.1. klo 17.00 vierailimme Koti-Vakassa, Kauppakatu 9.